علم سنجی چیست؟
علم سنجی و مفاهیم
امروزه تولید علم، الویت توسعه هر كشور است و توسعه علمی مقدمه توسعه فناوری و به تبع آن افزایش رونق اقتصادی و رفاه اجتماعی است. به همین لحاظ دانشگاه ها به عنوان پایگاه های اصلی تولید علم، نقش اساسی در توسعه كشور دارند. جهت بالا بردن سطح كیفی و كمّی تولیدات علمی، ارزشیابی نظام پژوهشی در هر دانشگاه امری ضروری به نظر می رسد. اهمیت و ضرورت ارزشیابی پژوهشگران و مراكز علمی-پژوهشی منجر به شكل گیری علم سنجی (Scientometrics) شده است.
علم سنجی یكی از متداول ترین روش های ارزیابی فعالیت های علمی و مدیریت پژوهش است. بررسی كمّی تولیدات علمی، سیاستگزاری علمی، ارتباطات علمی دانش پژوهان و ترسیم نقشه علم، برخی از موضوعات این حوزه اند. در علم سنجی، ارتباطات علمی و شیوه های تولید، اشاعه و بهره گیری از اطلاعات علمی به روش غیر مستقیم و با بررسی منابع و مآخذ آنها ارزیابی می شود. نمایه های استنادی معتبر بین المللی همچون ISI، Scopus، Google Scholarاز ابزارهای علم سنجی محسوب می شوند.
علیرغم تاریخچه طولانی مطالعات استنادی، علم سنجی به شكل امروزین ، محصول جوامع صنعتی و مدرن است و با افزایش حجم انتشارات علمی و برخی ضرورت های اقتصادی و تاریخی در دهه 1970 میلادی ظهور كرد.
در این راستا واحد علم سنجی دانشگاه صنعتی اصفهان از تیر ماه سال 1387 آغاز به كار كرد. این واحد بر آن است تا با رصد مستمر وضعیت كمّی و كیفی تولیدات علمی دانشگاه و طراحی و ارائه برنامه های لازم در راستای ارتقاء تولیدات علمی و اعتلای جایگاه علمی دانشگاه در سطح ملی گام بردارد.
منبع: فریده عصاره و دیگران. از کتابسنجی تا وب سنجی: تحلیلی بر مبانی، دیدگاه ها، قواعد و شاخص ها. تهران: کتابدار، 1388.
اهداف
ارزیابی پژوهشگران دانشگاه با استفاده از شاخص های علم سنجی
تدوین گزارش تولید علمی دانشگاه در بازه های زمانی مختلف در پایگاه های معتبر استنادی
برگزاری کارگاه های آموزشی و سخنرانی های علمی در جهت توانمندسازی اعضاء محترم هیأت علمی، محققین، دانشجویان، مدیران و کارشناسان در زمینه مبانی و مفاهیم علمسنجی
معرفی مقالات و محققان پراستناد و برتر دانشگاه در پایگاه های استنادی معتبر
استخراج شاخصهای علمسنجی در سطوح مختلف جهت به كارگیری در امر تشویق، ارتقا، و ارزیابی عملكرد پژوهشی محققان دانشگاه
ارائه مشاوره به اعضای محترم هیات علمی و دانشجویان مقاطع تحصیلات تكمیلی در مورد مجلات معتبر علمی نمایه شده در پایگاه های استنادی در حوزه ملی و بین المللی جهت چاپ مقاله، آشنایی با انواع شاخص های بین المللی و ...
تلاش در جهت نمایه سازی مجلات علمی دانشگاه در نمایه های معتبر بین المللی همچونSCOPUS , ISI مطابق با اهداف نقشه جامع علمی كشور.
اگر مطلب برای شما مفید بود ، دیدگاه خود را ثبت بفرمایید.
تماس با مشاور پژوهشی ریسرچ ادیتور : 07191009198 - داخلی شماره 3
***در صورتی که قصد انجام ادیت یا ترجمه مقاله یا استاندارد سازی ، و یا سایر موارد مربوط به فرمت و استایل مقاله خود را دارید ، میتوانید برای استفاده از این خدمت یک سفارش ثبت کنید و با هزینه ای پایین و با صرف زمان اندک این مورد را برای مقاله یا پایان نامه خود اجرا کنید***
ثبت دیدگاه جدید